Facsemeték

SzemikatiEgyébLeave a Comment

Nagyon kemény napon vagyunk túl. Reggel meglátogattuk a kertészetet, ahol egy hete már jártunk és beszéltünk a nénivel, mit szeretnénk, hogy szeretnénk. Akkor azt mondta, a facsemeték még nem hullajtották el a leveleiket, így nem áshatják még ki őket. Na mára elhozható állapotba kerültek. Konkrét tervek még nem voltak, miből mit szeretnénk, leginkább mert nem is értünk hozzá. Elmondtuk, hogy szeretnénk almát, leginkább Starkingot. Az önporzó, hurrá, egyelőre egy jött belőle. És hazudtam, mert körtéből is volt pontos elképzelés 🙂 Egy Bosc kobak és egy Vilmos. Ők nagyon finomak, viszonylag sokáig eltarthatók, jók befőzni és porzói egymásnak. Na a kajszihoz meg az őszihez viszont még ennyit sem konyítottam. Kajsziból lett végül Bergeron és egy mandulakajszi. Ősziből pedig lett egy Champion, fehér húsú és egy kopasz barack, aminek a neve, ha agyon ütnek sem jut eszembe. Holnap ennek is utána járok, ha el nem felejtem 🙂 (Zoli közben súgott Flavortop)

Eredetileg marha és baromfi trágyát akartam venni az ültetéshez, de azt mondta a néni, van jobb. A marha trágyában ugyanis lehetnek lótetű tojások. Azt meg szerinte nem szeretnénk elszaporítani a kertben. Valamint nem érhet a csemete gyökeréhez, mert éget. Az Alginit trágyát ajánlotta (megkövesedett alga). Lúgosítja a földet, tele van ásványi anyagokkal, közvetlenül érintkezhet a gyökérrel, mert nem égeti ki és nem lehet “túladagolni”. Valamint segíti a hajszálgyökér képződést. Árban kicsit drágább, mint a marha és a baromfi trágya, de kevesebb kell belőle, úgyhogy ha úgy vesszük, fele annyi 🙂

Szóval haza hoztunk 7 iskolázott facsemetét és 30 kg Alginitot. Aztán neki álltunk ásni. 4 gödör  volt már, mert azt a Bobcat pillanatok alatt megcsinálta nekünk. De kellett még 3. A kemény, agyagos földbe ásni, hát mondjuk úgy, hogy nem álmaim netovábbja 🙂 A Bobcat által ásott gödrök meg kicsit túlméretezettek lettek, úgyhogy azokkal is volt dolog.

Így jöttek haza a fácskák 🙂

14642282_10154647390719265_816802327825758350_n

Dél körül kezdtük a munkát, este 7-kor végeztünk. Közben volt eső, szél és zimankó. De megkaptuk az utasítást, ezeket a fákat még ma el kell ültetni. Úgyhogy jöhet eső szél és zimankó, mi rendületlenül dolgozunk. Hát mit mondjak? Szarrá áztunk. Kétszer. Én életembe ilyen koszos még nem voltam. A bakancsunk hernyótalpas lett. 5 cm sár, fű és egyéb ragadt rá. Súlya 5 kg/ db.

Nézzük akkor az ültetés menetét, hogy ez később is meg legyen, mert fontos és hasznos:

Áss egy 70×70-es gödröt. Jelen esetben hetet 🙂 Szórj az aljára Alginitot. Hordj rá egy réteg földet, míg el nem éri azt a magasságot, hogy mehet bele a gyökérzet. Méghozzá úgy, hogy kilógjon a földből az a rész, ahol oltva van, különben ott a későbbiekbe vadhajtások nőhetnek, ami kinyírhatja a facsemetét. Ha meg van a megfelelő mennyiségű föld, kiadós mennyiségű vízzel belocsolom, iszapolom. Majd jöhet még egy réteg Alginit és a csemete. Betemetem a gyökérzetet és ismét iszapolom a ráhordott földet, majd húzok rá még gy réteg termőföldet. Kaptunk a nénitől grátiszba Rézoxiklorid 50WP-t, ezt 20 l vízben kellett feloldani és meglocsolni vele a csemetéket. Ez fertőtleníti a földet és a gyökérzetet. Meg kaptunk még valami tablettákat, ami fogalmam nincs, mi, de a gyökerek köré kellett beszurkálni, ez s valami táp féleség. Sajnos erről nincs több infóm, csomagolása sem volt.

Ami majd még vár ránk, az egy kiadós lemosó permet gomba és rovarok ellen. Ezzel várunk egy meleg, esőmentes napot. A permetszereket megvettük. Gomba ellen Bordói lé+ kén. Bogár ellenit majd reggel megnézem és pótolom 🙂

Képek sajna estiek vannak, illetve egy készült “fényes” nappal a kis almafáról, ő lett az első elültetett csemeténk 🙂

Itt Zoli épp fát, bokrot, dzsungelt írt, minél kevésbé legyen útba az új fácskáinknak:

img_2886 img_2887

A málnák útban voltak a fáknak, meg amúgy sem voltak jó helyen és főleg nem rendben. Így azokat is kiástam, új helyre kerülnek. Ez még a holnap zenéje, addig pihennek:

img_2889

Az első kis elültetett fa (Starking) :

img_2891

…és a többi a tök sötétben:

img_2892 img_2897 img_2896 img_2895 img_2893

Én pedig így néztem ki, mire végeztünk 🙂 :

img_2901