Kerítés 1

zolcsiEgyébLeave a Comment

ÚÚÚÚRISTEN, HOGY EZ MEKKORA SZÍVÁS!

😀

Na, még mielött belemennék a részletekbe, egy kis gif:

Szóval ez a kerítésépítés sokkal komolyabb, mint ahogy azt én elsőre gondoltam. Nézzük, hogy milyen lépései vannak, ha esetleg olvasnák olyan balgák is a blogot, akik szintén saját maguk szeretnék ezt megcsinálni 😀

Tervezés

Nyilván tudni kell, hogy miből menyit kell rendelni, azt hogy fogjuk tudni beépíteni, hogy kell az alapot kiásatni, stb… Szóval elengedhetetlen, hogy legyen legalább nagyjából egy terv arra, hogy mire is készül az ember. Én a szakértelem hiányát minél részletesebb tervezéssel próbáltam pótolni, ennek eredményeképp azzal kezdtük a melót, hogy szintezővel kimértük, hogy pontosan hogy is néz ki a telek. Valahogy így:

Aztán ez alapján én megrajzoltam AutoCAD-ben a terveket (ágyúval verébre, dehát ezzel már legalább dolgoztam). Azt is ki kell találni, hogy milyen is legyen a kerítés. Ma már nem egyértelmű, hogy sima drótfonat, oszt’ jóvan. Nyilván az árat is figyelni kell, meg az igényeket is. A döntés nálunk végül a pontheggesztett zöldre festett háló lett, hozzá illő spéci oszlopokkal. Kultúráltan néz ki, (elvileg) könnyebb a szerelése a hagyományos dróthálónál, és annál talán egy picit merevebb is. Persze még itt is kismillió variáció van, amit el kell dönteni (huzalvastagság, magasság, mintázat, húzószilárdság, stb…) de ennek a részleteibe már tényleg kár lenne belemenni. Szóval ha megvan a rendszer, akkor lehet folytatni a tervezést. Sikerült kiszámolni, hogy mennyi oszlop kell, milyen magasak, hogy lesznek a lépcsők a kerítésben, stb. Nem kis munka, főleg, hogy menet közben kell rájönni, hogy mi és hogyan fog passzolni a végén. Végül egy nettó 10-12 munkaóra után egy ilyen tervvel léptem a következő fázisba:

Bontás

Merthát ugye volt nekünk régi “kerítésünk”, csak az már nem annyira volt kerítés. Cserébe azért meló volt vele bőven, mire elbontottam. Hagyományos drótháló fa oszlopokon. A vezérdrót kiröhögte a csípőfogomat, úgyhogy fűrészelgettem. A dróthálót meg szedegettem. Kb. 7-8 méteres szakaszokban sikerült leszedni. Aztán a vége fele beszereztem egy erővágot, na ez meg a vezérdrótot röhögte ki. Az oszlopokat először elkezdtem kiásni, ez se volt egyszerű folyamat. Nem volt betonozva, de amikor rakták be, akkor sittel körbeszórták, hogy tömörítse szépen. Aztán a szembeszomszédunk mutatta meg, hogy is érdemes ezt csinálni. Kell hozzá egy lánc, egy másik oszlop és már lehet is kiemelni ásás nélkül. Lényegesen egyszerűbb volt. Itt a második felében már Gregor és Zsuzsi is segítettek a bontásban. A kitermelt régi kerítést és faoszlopokat pedig a szomszéd elvitte, nála jó lesz még telken belül állatokat keríteni, az oszlopokat pedig el tudja tüzelni.

Ásás

Összesen kb. 85 méteren kell kiásni az alapot a kerítésnek, úgyhogy mindenképp gépet kellett hívni. A tavaly már jól bevált bobcatest hívtam, majd komoly tervekkel (szó szerint) vártam az érkezését. Mint késöbb kiderült, viszonylag hiába 🙂 Jött a Bobcat, kicsit eltolta egyenesebbre a talajt és máris ugrott minden szintezési munka 🙂 Úgyhogy végül ásott egy fix 50-60 centi körüli alapot, aztán majd ehhez fogunk igazodni. A talajszintet meg újra ki kell mérni a kerítést pedig újra megtervezni, mert így a lépcsők is máshogy fognak alakulni. Egyébként ha már kijött a gép, akkor befogtuk még néhány dologra. Például a kerti kúthoz az áramot eddig hosszabbítóval vittük, amit macera volt pakolgatni, ígyhát annak is ásattam árkot, KPE cső bele, abba pedig a kábel, így már fixen ott az áram (bár azért még kellenek villamos dobozok is, de az egyelőre mellékes). Ha már arra járt, akkor azt a csini fekvőtuját is kikapta (ami a legelső gifen is szerepelt). A nagyobb projektje még a tereprendezés volt. Szerettük volna ha a telket is elhúzza kicsit egyenesebbre, illetve a telek melletti utat is. Úgyis ő tette tönkre tavaly 🙂 Ezzel elég gyorsan meg is volt. Volt pár fa, amit szintén ki kellett szedni, pont a kerítés nyomvonalában voltak. Az már egészen apróság volt, hogy vigyen fel egy konténernyi sittet. A fő projekt persze maga az alapásás volt. Be voltak jelölve a régi oszlopok helyei (a sarkokon) gondoltam, hogy majd innen kihúzzuk a madzagot és ott mehet is az ásás. De ezzel több probléma is akadt. Az első, hogy az egyik oldalsó kerítés mellett eddig sövény volt. A sövény mellett pedig nem tudta volna ennyire közel ásni az alapot. Ráadásul a régi kerítés nem is volt egyenes, úgyhogy a sövények nem tudtak maradni. Szerencsére nem okozott komoly gondot a kiszedésük (a Bobcatnek, én korábban 1 órán át ástam ki egy tövet).  Aztán jött a komolyabb baj, mert úgy nézett ki, hogy a régi kerítés nem volt teljesen jó helyen, semmi sem volt se egyenes, se derékszög, így hát kicsit improvizálni kellett, hogy hol is fusson a kerítés. Sikerült végül úgy kisakkozni, hogy jó is legyen és ne is lehessen érte szólni, de ehhez szintén jó sokat kellett centizni. Sajnos ezekkel úgy eltököltük az időt, hogy már nem tudta a Bobcat végigásni az árkot, így hagyott némi munkát amit majd késöbb fog befejezni.

Ami még történt

A hétvégén tevékenykedtünk még egy kicsit, Kati például összerakta a futtató és kutyabiztos keretet a futóvirágoknak, amik a tűzrakót takarják kintről, mivel innen kiástuk az eddig itt levő borókákat. Én pedig a cső lefektetésén kívül ki is vezettem az áramot a kúthoz.

És ami a következő részben lesz…

Szóval most ott tartunk, hogy újra kell gondolni, hogy pontosan hogy is lesz a kerítés. Ha ez megvan, akkor módosítom a rendelést a gyártó felé, és az oszlopokat és a kerítést valószínű magam fogom elhozni, mivel a két kapu miatt kb. 3 hét lenne a gyártási és szállítási idő. Így inkább kihagyjuk a helyet a kapuknak és minden mást el tudunk kezdeni csinálni. Bodza is és Kati is nehezen bírják, hogy nincs kerítés, úgyhogy jó lenne mielöbb végezni vele 🙂
Aztán még a betonozáshoz is meg kell rendelni az anyagot. Szerettem volna Leier zsalukőből építkezni, de agyrém a beszerzése, most úgy néz ki talán sikerült beszállítót találni, de az ár még kérdéses. Ahogy az is, hogy hova fogom tenni azt a 19 m3 sódert amit majd kihozatok 🙂 De ezekről már a következő részben. Most inkább mutatom a képgalériát a hétvégéről és a méltán népszerű gyorsított videó sorozat következő darabját: