Tavaszi kert

SzemikatiEgyébLeave a Comment

Igen. A kerítés valóban nagy szívás. De mivel szivat minket a cég, ahonnan rendeltük az oszlopokat, hálót, kapukat, így pont volt idő a kerten is szépítgetni. Húsvéti hosszú hétvégére kijöttek apuék, köszönetképp jól meg is dolgoztattuk őket 🙂 Apu rendbe hozta kicsit a szőlőt, huzalokat megfeszítette, szőlőt fölkötözte, félig kidőlő oszlopot ideiglenesen helyre tette, míg ki nek cseréljük. Kis fákat végig nézte, sajnos hernyó rágja őket, úgyhogy permetezni kellett. Az őszibarackot levélfodrosodás ellen is kezelni kell majd, juhú. Remélem, most már egészségesek lesznek majd. Egyébként mind a 7 pici fa túlélte az első itt töltött igen hosszú és hideg telet, -22 fokot is köszönthetünk jónéhány napig. Aztán édesapa és Zoli barkácsoltak egy marha fain rostát a komposzt rostálásához. Zsuzsival neki álltunk serényen kigazolni a 3 virágoskertet, majd feltöltöttük jó kis komposzttal és elültettük a kis nebáncsvirágokat, amiket még korábban vettem. Megmetszettem végre a rózsákat is, az első kert levenduláit és Zsuzsinak is volt egy kis kalandja egy hatalmas varangyos békával. Ő sikított, én nevettem. Felpezsdítettük az unalmas vidéki életet 😀
A fűszerkert tartalmát is bővítettem jónéhány “gazzal”. A hétvégi levest már friss fűszerekkel ízesítettem. Mit mondjak, eddigi ízek közelében nem voltak ennek. Mennyei. A két kis ágyásba folytontermő földiepret ültettem, a nagyba van tavalyról metélőpetrezselyem, az már akkora volt, hogy szét kellett ültetnem. Került még oda oregánó, metélőhagyma, rozmaring, bazsalikom, lestyán, két féle zsálya, koriander, kakukkfű, majorána, borsikafű. A minap kivittem Bodzit a mezőre a csajokkal és találtunk szamócát. Elvileg aprószemű, de annál ízesebb, édesebb. Kiástam pár tövet, haza hoztam és azokat is ide ültettem. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
Vannak palántáim is. Nyilván próbálkoztam fűszernövényekkel, de ismét kudarcot vallottam velük. Még meg vannak, de inkább vettem palántákat és azokat ültettem ki 🙂 Van jó sok paradicsom és paprika. Egyik sem néz ki jól, de legalább szarul. Túléltek néhány hideg napot és néhány szélvihart. Most megpróbálok kicsit jobban vigyázni rájuk, van még esély, hogy lesz veteményesem is az idén 🙂
Hagyma terén előrelátó voltam a  kemény, agyagos föld miatt és virágládába ültettem őket. Azok egyelőre szépek, remélem, elsz is belőlük valami. A lilaakác továbbra is gyökerezni próbál a rozoga asztalon, szeretném, ha sikerülne. Gyönyörű és ha jövőre megépítjük a kocsibeállót, azzal szeretném befuttatni.
Az egynyári futóvirágaimmal szintén kudarcot vallóttam. Nem bírják a fagyot 😀 Itt hajnalonként bizony bír még hideg lenni. Ma is deres volta fű. Lassan virágzik az orgona is. Zoli hozott szép, boltíves futtatót, megpróbáljuk keresztül vezetni rajta és az átjárót azzal megcsinálni a kert és veteményes között.
Tegnap Pakson jártunk családlátogatóba. Egy botanikus kerttel jöttünk haza 😀 Kaptunk egy lonc palántát, azt már ki is ültettema futtatóba, kaptunk egy nagyobb tő pampafüvet, azt a futtetó mellé ültettem és van még egy japán bírs és egy gránátalma, nekik még nincs meg a helyük. Ők szerintem megvárják a kerítés építés végét és utána kapnak végleges helyet.

Ők itt a szépséges, virágzó gyümölcsfák. A kopasz és őszibarack már elvirágzott, az almafa még mindig virágba borulva, a két körte most kezdte, a kajszik még épp csak ébredeznek.

Szépen rügyezik a szőlő is

Hajt a málna. Ősszel ültettük szét, drukkolok, hogy gyümölcs is legyen rajta a nyáron 🙂

Orgona

Hagyma “ültetvény”

Jelenleg a kert dísze, a fűszerkert. Itt tavaly sziklakert szerűség volt, kiírtottam, a korhadt fa keretet kieszkábáltam és újra építettem az egészet. Ilyen volt:

Ilyen lett:

A mezőről ide költöztetett kis szamócák egyike:

A két kis virágoskert a ház előtt, a lépcső két oldalán. Itt vannak a levendulák, kis körömvirágok, nebáncsvirágok, egy szem tulipán, amit Bodza megevett és egy apró, lila virágú valami, ami nem tudom mi, de majd nyáron nagyon szép lesz 🙂

Ez a ház előtti kert. Itt vannak rózsatövek, levendula, játszint, tulipán és őszirózsa. Amit majdnem kikapáltam, mert azt hittem, gaz 😀

Ez a kerítésen kívül van, de ronda, úgyhogy kezdeni kell vele valamit. A baj, hogy beton az alja. A terv, hogy kigazolom, feltöltöm földdel és egynyári virágokat ültetek bele. Szerintem jól fog mutatni.

Ez itt véletlenül haza jöt velem Bauhausból. Láttam a szemén, hogy velünk akar jönni 😀 Törpe árvácska <3

Ők itt a lankadó és haldokló, de terveim szerint megmaradó palántáim. Van köztük gigapari és nekem bizony az kell 😀

Egy szem balkon ládánkba a muskátlit a télen megöltem. Ez van. Nem nekem való a muskátli. Nebántsvirág került bele.

A fűben pedig elkezdett nyílni a százszorszép. Sajna a pitypang is, ami ha csak pá darab lenne, nem nagyon zavarna, de sajna szinte sárga a kert a fűzöld helyett. Ezzel a helyzettel alkalomadtán kezdek majd valamit.