Kertépítés 1. rész

SzemikatiEgyébLeave a Comment

Lássuk, hogy is állunk most? Kerítés kész. Juhúúúú!!! Nehéz szülés volt, de készen vagyunk. Múlt héten jött megint a jófejbobcat és kintről bekerült a földhalom a kertbe, amit annó kiásott az alapból. Szeretjük az agyagos földet, a teteje betonra száradt, az alja ragacsos “iszap”. Ezt a beemelt földhalmot a hétvégén nekiálltunk szétdolgozni a kerítés mentén, hogy fűmagot vethessünk bele. A kapa szikrázott a tetején, az ásó is nyekergett, Zoli neki állt azzal a rotával, amit elvileg már agyagos földhöz gyártanak, nem hazudok, ugrált a földkupac tetején a gép, Zolival együtt. Mit mondja, pirinyót idegállapotba kerültem. De megküzdöttünk vele. Föld eldolgozva, fűmag elszórva. A jó hír, hogy tegnap ki is kelt. Köszönhetően, hogy minden nap locsolom és végre jó idő is van. Tegnap este eső is esett, az is jót tett neki. Remélhetőleg a melegnek és szorgalmas locsolásnak köszönhetően két hét múlva nyírhatjuk is. Jó volna, ha hmar nőne és sűrűsödne, mert ha esik, ezek a talajon nem lehet közlekedni. A sűrű fű az egyetlen mentsvárunk, ami úgy tűnik, szereti az agyagot. Legalább ő, ha mi nem is annyira 😀

Szintén csodás agyagunknak köszönhetően úgy döntöttünk, hogy új rotánktól érzékeny búcsút veszünk és eladjuk. Magaságyás lesz a megoldás kicsiny konyhakertünkhöz és hozatunk bele termőföldet. Amellett, hogy megoldja a problémánkat a beton, vagy épp csúszós takony talajjal kapcsolatban, a fájós derekam is hálás lesz érte és még dekoratív is, ha ügyesek vagyun. Ennek a hétvégén neki is állunk, mert a paradicsom palánták a kis fóliából lassan kijönnek.

Szóval jelen terv: Mindent füvesítünk, amit lehet, ez folyamatban. Kell építenünk magaságyásokat, komposztálókat és ami hatalmas feladat vár még ránk, a ház mögötti járda. Erről csak röviden, mert külön posztot érdemel majd a történet. A ház mögötti ripityomra tört beton fel lett szedve, térkő lesz lerakva. Próbáltunk kőművest találni, aki legalább jónak és megbízhatnak tűnik, nem csillagászati áron dolgozik és nem októberi határidővel. Hát ilyen a környékünkön nincs 😀 Úgyhogy ezt is megtanuljuk. Szép meló lesz és csak remélni tudjuk, hogy legalább használható lesz a végeredmény.

A kert többi része szépen fejlődik. Egy szomorú pont van, az egyik kajszink kifagyott. Sajna úgy tűnik, végleg. A másik csak annyira, hogy nem hozott virágokat. A két körte virágzott, de egy szem körténk lesz a két fáról összesen, az őszi virágzott, de pont a virágzáskor jött a nagy hó, úgyhogy a rengeteg virág ellenére nem lesz rajta gyümölcs. Kopaszbarack és alma lesz pár szem. Fiatal fák ellenére nem is rossz eredmény.

A fűszerkert burjánzik. A virágos kert is alakul. Pistikék gyönyörűek, levendula virágzásnak indult. A futóim is fejlődgetnek, hajnalka egyelőre csak hatalmas leveleket növesztett, a feketeszem már virágozgat is időnként. Legutóbbi vásárlásom alkalmával velem jött egy lonc, azt is kiültettem a futóra, az is virágzik. Évától kapott pampafű is kezd életre kelni, szépen növöget. Kellett idő neki, míg megszokja ezt a talajt. Úgy néz ki, szeretni fogja.

Ezekre a területekre vetettünk egyelőre fűmagot:

…és ekkora ott, amit szombaton vetettünk:

Így nézünk ki jelen pillanatban a ház mögött. Reményeink szerint ez pár hét alatt már nem ilyen lesz. Itt most azért rettenetes állapotok uralkodnak 😀

…viszont van raktáron álmaink térkövéből. Ilyen lesz (nem saját kép, a Leier honlapjáról nyúltam, nálunk még nem virágzik a rózsa 😀 )

A virágoskert:

Ez nem saláta. Körömvirág. Nagyon durva méreteket ölt. Neki is lesz hamarosan virágja.

Édesapától kaptunk jópár kannavirág gumót, ezeket hétfőn ültettem el, van, ami már ki is bújt. Kíváncsi vagyok, milyen lesz 🙂 Ültettem kardvirágot is velük egy napon, annak még se híre, se hamva.

Ennek a kis lilának nem tudom, mi a neve, de nagyon szeretem. Egyre szebb 🙂

Ez pedig az egyik virágzásnak induló levendula bokrom 🙂

A fűszerkert nagyon él. Sajna elfelejtettem kaprot ültetni, azt a héten pótoltam, kíváncsian várom, mikor lesz belőle valami.

Érik az eper és marha finom. Bodzika is előszeretettel dézsmálja 😀

Palánták a kis fóliában:

Futóim és az illatozó lonc:

Pampafű:

Év elején rendesen megkopasztotam a sövényt. De nagyon. És most látva a végeredményt, sajnálom, hogy nem vágtam tövig mindet. Életre kelt és megsűrűsödött. Belül már kopaszodott, most mindenhol zöld. Igazán gyönyörű:

Kopaszbarack:

Alma:

Körte:

A kifagyott kajszink 🙁

Szépen virágzik a málna: