Új kertigép és téliesítés

zolcsiEgyébLeave a Comment

Elmentem bevásárolni pár dolgot az Auchanba és szokás szerint körbenéztem a kerti részlegen, hátha van valami izgi dolog. Sajna arra lettem figyelmes, hogy bontják az osztályt és helyette jön a karácsony (ez még november nagyon eleje volt, tán még az is lehet, hogy október vége…). Viszont volt ott egy MTD kapálógép, amire nem szégyellték kiírni, hogy 70.000 Ft. Gyanús volt, továbbsétáltam, de csak piszkált a dolog, utánanéztem, hogy mennyi is ennek az átlag ára. Jól emlékeztem, ez a gép tipikusan kb. 120.000 Ft, most szezon végi leárazásban meg lehet kapni 100 körül, egy boltban pedig akár 90-ért is. Rá is kérdeztem az embernél, hogy ebből van-e még, mondta hogy csak a kiállítási darab, azért kerül ennyibe. Meg mert nincs meg a benzinsapkája. E.T. gyorsan hazatelefonált és megbeszéltük, hogy ez kell, úgyhogy pattant is be a kosárba (leszámítva, hogy majd 50 kiló, úgyhogy inkáb rászenvedtem a kocsira). Persze, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, kiderült, hogy nincs meg a doboza, mert egy másik vásárlónak azt adták, annak ellenére, hogy ő egy komolyabb gépet vett. Így legalább jól járt, azt vitte el 70ezerért. Szóval így doboz nélkül macera volt kivinni a kasszán, meg a garit intézni se volt egyszerű, de végül minden sikerült, a tank kupakja pedig ugyanaz mint a fűnyíróé (mindenünk MTD), így gyorsan ki is tudtuk próbálni.

Katit megsétáltatja a rota

Katit megsétáltatja a rota

Jó kis gép, erős (5,5 LE), ahol fel van ásva, ott gyöngyörűen lehetett vele dolgozni, viszont a kemény agyagos földet nem vitte. Lehet hogy egy kiadós eső után már menne neki, de az is lehet, hogy fel kell ásni. Mindenesetre hasznos lesz, az biztos. Ráadásul a szomszédunkkal ismét szerencsénk volt, ugyanis látta (és hallotta… 🙂 ) hogy új gép van, és mondta, hogy neki vannak kiegészítői, amiket nem használ és szívesen odaadja. Így hát van ekénk is, illetve gyomláló adapter. Mindegyik tökéletesen passzol a géphez. Az ekét vizes időben próbáltam, nem működött tökéletesen (nem az eke hibája, hanem szintén a földé), de szerintem ha szerzek sebesség felezőt a kapára, és javul az idő, akkor az már valószínű működőképes lesz. És lehet, hogy utána már fel is tudjuk kapálni a kertet.

Így tolom az ekét, látszik, hogy sajnos nem tud elég mélyre menni, a kerék meg elkapar.

Az nem gép, amin nincs teknős és nyúl fokozat

Az nem gép, amin nincs teknős és nyúl fokozat

Szóval miután kiörömködtük magunkat az új géppel, eltettük az MTD családot téli álmot aludni. Az olajat mindenből leeresztettem, a benzint szintén. A fűnyíró alvázát a kavicsok rendesen összeverték, és mivel ennél a legnagyobb veszély, hogy elrohad a kasztni, ezért az újrafestés mellett döntöttünk. Ehhez persze teljesen szét kellett szedni, ez volt az első alkalom, amikor nem örültem, hogy végül az önjáró fűnyírót vettük 🙂 Mindenesetre sikerült szétszedni, ráadásul utána összerakni is. És a gyorsított videók népszerűségére való tekintettel van egy az összerakás egy órájáról is, amibe meg a kés megélezése is belefért.

Szóval a téliesítés szellemében leeresztettem a gépek testnedveit, majd a 4 üteműeket feltöltöttem friss olajjal. Mindegyiknek töltöttem a gyertyája alá is egy kis olajat, kicsit meg kell húzni a berántókart, így az eloszlik a motorban is, ez védi télen a belteret. Tavasszal így mindössze friss benzint kell beléjük tölteni és már lehet is használni őket. Leszámítva a fűkaszát, mivel abból ki kell önteni először a plusz olajat.